Timo Sotikoff Tasapainoa talouteen ja yhteiskuntaan

SOTE on kuntalaisten omistamien terveyspalveluiden siirtoa osakeyhtiö-hallintaan

Kuten äänestäjien on hyvä tietää, kaikki kunnalliset terveyskeskukset ja aluesairaalat on aikoinaan rakennettu kuntalaisten verovaroilla, eli kuntalaiset ovat siis maksaneet niiden rakentamisen ja ylläpidon. Tarkoituksena on ollut, että terveyskeskuksissa tarjotaan kuntalaisille kunnallisverovaroin maksettuja terveys- ja muita palveluita. Hallituksen SOTE-suunnitelmassa kaikki nämä kiinteistöt, kansalaisten maksamat rakennukset, aiotaan siirtää kuntalaisilta uuden sote-osakeyhtiön hallintaan. Tähän osakeyhtiöön valitaan jo johtoryhmiä ilman avointa hakua, eli jokainen voi miettiä mistä piireistä johtajia sisään rekrytoidaan. Jokainen myös ymmärtää, millainen valta eräällä pääministeripuolueella on tunnetusti ollut maakunnissa.

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/sote-yhtiolle-siirtymassa-miljardien-eur...

Hallituksen suunnittelemassa SOTE-uudistuksessa suurin osa kunnista menettäisi valtaosan kuntakohtaisista budjettivastuistaan. Vastuu palveluiden järjestämisestä siirtyy suunnitelmassa maakuntavaltuustoille, jotka ottaisivat hoitaakseen sosiaali- ja terveyspalvelut. Useimmissa kunnissa sosiaali- ja terveystoimi on ylivoimaisesti suurin osa kuntien budjeteista, joten tämä uudistus tarkoittaisi kuntien budjettien puoliutumista- kunta tulee menettämään valtaosa siitä rahasta, mitä sillä on ollut käytössään. Kuntalainen voi vain kuvitella, mitä tämä tarkoittaa julkisten terveyspalveluiden osilta - nämä lakisääteiset julkiset terveyspalvelut karkaavat valtaosalta kuntalaisia kauas suuriin yksiköihin, jotka voivat olla täysin eri kunnassakin. Kunnan sisällä ohjataan tässä hallituksen SOTE-mallissa kuntalaisia jatkossa mittavassa määrin yksityisiin palveluihin, joissa kuntalaisen lompakon ohuus ei saa ole esteenä.

Tulevissa kuntavaaleissa kannattaa miettiä, antaako ääntään nykyisille kunnallisomaisuuden ja -palveluiden ulosmittaaja-puolueille vaiko uusille demokraattisille, ryhmäkuripäätöksiä tunnustamattomille voimille kuten Itsenäisyyspuolueen ehdokkaille. Me IPU:n ehdokkaat tulemme pitämään huolta riittävistä kunnallisista terveys-, lasten ja nuorten-, vanhusten sekä kulttuuripalveluista yhteisvoimin kuntalaisten ja lähiöiden kansalaisliikkeiden kanssa!

Terveisin ehdokas nro.875 Helsingistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat